
Gorąco jak w mitochondriach
10 maja 2017, 16:18Temperatury w mitochondriach mogą sięgać nawet 50°C.

Tabletki z suszonych liści bylicy zwalczają lekooporną malarię
26 kwietnia 2017, 05:27Za pomocą tabletek z suszonych liści bylicy rocznej (Artemisia annua) w klinice w Demokratycznej Republice Konga wyleczono 18 chorych na lekooporną malarię. Znajdowali się oni w stanie krytycznym, a po zaledwie 5 dniach wrócili do zdrowia.

Dzięki klatkom z krzemionki białkom szczepionki niegroźne są tempertaury do 100°C
25 kwietnia 2017, 05:52Dzięki zastosowaniu klatek z krzemionki (ditlenku krzemu) szczepionki, enzymy i przeciwciała można by transportować i przechowywać bez dostępu do urządzeń chłodniczych.

Apple na celowniku CIA
24 marca 2017, 09:53Serwis Wikileaks ujawnił kolejne tajemnice CIA. Tym razem dowiadujemy się, że Agencja przygotowała oprogramowanie atakujące nowo wyprodukowane iPhone'y oraz że co najmniej od 2008 roku infekuje łańcuch dostaw telefonów Apple'a.

4 mln ludzi bez wody
27 lutego 2017, 12:29W stolicy Chile Santiago ok. 4 mln ludzi nie ma wody. Ulewy i osunięcia ziemi doprowadziły do skażenia rzeki Maipo, zmuszając władze do podjęcia drastycznych kroków w postaci wstrzymania dostaw wody.

Polscy naukowcy koordynują europejsko-amerykańską współpracę przy rozwoju technologii jądrowych
20 lutego 2017, 12:06Narodowe Centrum Badań Jądrowych jest koordynatorem prac badawczo-rozwojowych reaktorów wysokotemperaturowych (HTR), prowadzonych w ramach europejsko-amerykańskiej współpracy "GEMINI+". To jeden z pięciu zwycięskich projektów instytutu ze Świerka w najnowszym konkursie EURATOM.

Jednowymiarowy bor - nieistniejący obiecujący materiał
30 stycznia 2017, 11:04Symulacje jednowymiarowego boru wykazały, że materiał ten ma niezwykle interesujące właściwości. Naukowcy z Rice University symulowali zachowanie się łańcuchów złożonych z pojedynczych atomów boru oraz wstążek o szerokości dwóch atomów.

Najlepsze restauracje podają nie to, co zamówił klient
18 stycznia 2017, 12:49Badania przeprowadzone w 26 wysoko ocenianych restauracjach serwujących sushi w Los Angeles wykazały, że niemal w połowie przypadków podawano tam inne ryby, niż zamówił klient. Połowa z tego, co zamówiliśmy, nie jest tym, czym miała być - mówi główny autor badań profesor Paul Barber z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA)

Jak to, co kupujemy, wpływa na zagrożone gatunki całego świata
11 stycznia 2017, 12:01Naukowcy opracowali technikę, która pozwala zidentyfikować zagrożenia dla dzikiej przyrody, stwarzane przez globalne łańcuchy dostaw. Za jej pomocą stworzono serię map świata, na których zaznaczono hotspoty zagrożenia gatunków, związane z konsumpcją obywateli danego państwa.

Odsetek cesarskich cięć w Chinach niższy, niż sądziła WHO
4 stycznia 2017, 13:38Najnowsze badania pokazują, że wskaźnik cesarskich cięć jest w Chinach niższy, niż przed paroma laty alarmowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).